Protectia ficatului
15.05.2020 in SanatateFicatul este unic între organele corpului uman, datorita capacităţii sale de regenerare, de reîntregire a celulelor ce au fost distruse de o boală sau de o leziune pe termen scurt. Însă dacă acesta suferă leziuni repetate pe termen lung, modificarile devin ireversibile, interferând cu funcţiile acestuia.
Fiind un organ foarte activ, când el este bolnav, întrgul corp suferă.
Ficatul este cel mai important sistem natural de detoxifiere. Deoarece majoritatea substanţelor toxice ajung în organism pe cale digestivă, ficatul se regăseşte într-un punct strategic astfel încât filtrează tot sângele care provine de la organele tubului digestiv.
Dacă este o substanţă nutritivă, aceasta trece din celulele hepatice în sânge, ajungând apoi la celulele din întregul organism. În schimb dacă este o substanţă toxică, este metabolizată de celulele hepatice în produşi mai puţini toxici care fie sunt eliminaţi prin bilă, fie ajung la rinichi fiind eliminaţi prin urină.
Mâncărurile consumate, medicamentele, băuturile efortul fizic şi consumul psihic, afecteză buna funcţionare a acestuia. Ce putem face pentru a proteja ficatul?:
- Să consumăm cât posibil alimente organice
- Să limităm consumul de alimente prăjite sau care conţin grăsimi trans sau uleiuri hidrogenate, fructoză (ex: cartofi prăjiţi, gogoşi, sucuri acidulate)
- Reducerea consumului de alcool
- Sa creştem consumul de alimente sănatoase, fructe şi legume, care ajută ficatul: brocoli, ceapă, usturoi, conopidă, varză
- Utilizarea atentă a medicamentelor
- Cure de detoxifiere
- Sa nu fumăm
- Sa ne menţinem prin exerciţii fizice, dar atenţie la efort intens
Regenerarea ficatului prin remedii naturale:
- Usturoiul: ajută la eliminare toxinelor
- Grapefruit: antioxidant, aport de vit C, A, B1, B2 si B5, fier, calciu, fosfor, potasiu şi apă
- Sfecla roşie: puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant
- Lămâia: antiseptic, stimulează activitatea hepatică
- Ceaiul verde: eliminarea toxinelor, grasimilor şi ajută la hidratarea organismului
- Avocado: detoxifiere
- Noni: depurativ, vitaminizant si mineralizant
- Turmeric/curcuma: detoxifiere, antiinflamator, puternic antioxidant, previne apariţia cheagurilor de sânge
- Armurariul: conţine silimarina, care ajută la regenerearea celulelor hepatice
- Merele: ajuta ficatul obosit prin eliminarea toxinelor din tractul digestiv si a colesterolului din sânge
- Nucile: bogate in vitamine si minerale
- Brocoli: detoxifiant.
Cure pentru protecţia ficatului la început de primăvară:
- Cu extracte de armurariu (silimarina): 140-210 mg
- Cu ridiche neagră: o limgură de suc de ridiche neagră de 2-6 ori pe zi fără a depăşi 100 ml de suc. Cura nu e recomandată persoanelor cu aciditate gastrică sau în cazul obstrucţiei cailor biliare
- Cu anghinare (conţine cinarină, care favorizează secreţia de bilă şi stimulează digestia grăsimilor); se recomandă 2g frunze uscate de trei ori pe zi
- Cu rădăcină de păpădie uscată: 5g se pune într-o cană cu apă fierbinte, se lasă 5-10 minute, apoi se strecoară si se bea ceaiul obţinut de 3 ori pe zi