Ai întrebări? | Contactează-ne: 0257 274 417

Locații farmacii
Înapoi

22.11.2016 – Răceală și gripă | Sănătate | Sfaturi utile

Virozele respiratorii

Numite şi ,,boli de sezon”, virozele respiratorii au drept origine, diverse virusuri. Ele apar îndeosebi odată cu instalarea sezonului rece, când exista mai multă umezeală şi alternanţe de temperatură şi încep ca un sindrom gripal sau ca un simplu guturai.

Cum pot fi recunoscute virozele? Cele mai întâlnite simptome sunt: rinoree, lăcrimare, respiraţie greoaie, răguşeala, dureri oculare, dureri musculare, dureri de gât, dureri de cap, strănuturi frecvente, toate astea fiind însoţite de febră, sau mai rar, de sufocare.

Cum să ne protejăm de virozele respiratorii?

 • Evitând aglomeraţiile
 • Evitând trecerea bruscă de la aer cald la rece şi invers
 • Evitând lichidele foarte reci sau foarte calde
 • Consumând vitamin şi alte suplomente nutritive
 • Hidratandu-ne
 • Făcând vaccinul antigripal
 • Spălându-ne pe mâini cât mai des
 • Mâncând sănătos şi dormind bine

Cum tratăm virozele respiratorii

Nu există un tratament specific, acesta având doar rolul de a ameliora simptomele, dar nu scurtează sau vindeca viroza.  Nu se utilizează antibiotic, deoarece nu acţionează asupra virusurilor, iar reacţiile secundare sunt mai inseminate decât beneficiile. Se pot folosi totuşi în cazul în care se constată o suprainfecţie bacteriană.

Congestia nazală: medicamente cu rol decongestionant (pseudofedrina) şi antihistaminice ( ex: difenhidramina) dar şi inhalatoare nazale cu ipatropium  bromid sau oximetazdina, în cazul acesteia nu mai mult de 3 zile, deoarece există riscul agravării congestiei nazale.

Dureri decap şi gât: antiinflamatoare de tip acetaminophen, naproxen, ibuprofen

Tuse: expectorante (guaiafenezina) sau antitusive (dextramarfan) în funcţie de tipul tuşei

Alternative terapeutice: încălzirea şi umidificarea aerului din locuinţe.

Remedii naturiste: ceaiuri din plante medicinale cu proprietăţi neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive şi de protective faţă de contaminarea virotică.

Ceaiuri calde de flori de tei şi şoc, 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere de albine, având acţiune sudorifică prin declanşarea tranpiratiei. Busuiocul este cunoscut încă din Antichitate pentru capacitatea de a vindeca infecţiile respiratorii. Prezintă efecte antiseptic şi expectorante, fiind recomandat în inhalaţii cu decoct sau de consum intern, sub formă de ceai fierbinte cu miere, pentru revitalizarea rapidă a organismului şi stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut.

Un tratament de şoc constă în 4-5 căni cu infuzii de busuioc, îndulcite cu miere, la intervale de o oră. Dacă apare febra ridicată, se adăugă 1-2 linguriţe de mentă.

O altă specie de mare valoare este Echinaceea, folosită sub multe forme: extract, tincture, comprimate, administrată de câteva ori pe zi, ca mijloc terapeutic de bază în întărirea sistemului imunitar. Această plantă, protejează organismul de infecţiile virale, bacteriene şi fungice şi previne formarea unei enzyme-hialuronidaza- care distruge bariera naturală dintre ţesuturile sănătoase şi cele infectate.

Amestecuri de plante deosebit de eficiente:

 • Flori de tei şi şoc, frunze de mentă şi nalbă mare, fructe de măceş
 • Flori de tei, frunze de salvie şi eucalypt
 • Flori de tei, şoc şi muşeţel, cimbrişor şi sovarn, rădăcină de cerenţel şi scorţişoară (infuzie îndulcită cu miere)
 • Flori de tei şi şoc, muşeţel, lumânărica, porumbar şi scoarţă de salcie (decoct cu efecte sudorifice)
 • Flori de tei, şoc, salcâm şi trifoi roşu, frunze de coacăz negru şi urzică, sovarn şi scoarţă de salcie (infuzie îndulcită cu miere)

Efectul acestor ceaiuri creşte simţitor dacă se adăuga o linguriţă de scorţişoară şi cuişoare fin măcinate, care au acţiune antivirotică.

Se pot utiliza şi unele tratamente externe, cum ar fi

 • Inhalaţii cu aburi fierbinţi din infuzie de busuioc, mentă, muşeţel şi chimion sau picături de ulei de pin şi lavanda (de 2-3 ori pe zi, neapărat seara la culcare)
 • Frecţii cu oţet aromatizat cu flori de lavandă( 40g), frunze de mentă(20g), frunze de salvie(20g), plantă de cimbrişor( 10g) şi fructe de ienupăr(10g), din amestec se iau 100 g la un litru de oţet care se macerează 7 zile, se strecoară şi se fac frecţii pe piept.
 • Frecţii cu macerat din boabe de ienupăr (zdrobite şi lăsate 7 zile în 250ml alcool 40%) sau cu oţet aromatic preparat prin macerarea, timp de 5 zile, din 100g petale de trandafir( de dulceaţă) în 100 ml alcool 70% şi 900 ml oţet, se strecoară prin tifon cu stoarcere şi se fac 2-3 masaje pe zi

Alături de tratamentele naturiste, aportul de vitamina C, fie din sursă naturală sau că supliment nutritiv, este benefic pentru toate vârstele.

vitamina-c-ivona-oferta

Distribuie acest articol:

*NOTĂ: Informațiile prezentate în articol nu înlocuiesc vizita la medic, acestea având un caracter informativ și orientativ.